Ugrás a fő tartalomra
A Bosch Magyarországon

Miskolc – Robert Bosch Power Tool Kft.

Robert Bosch Power Tool Kft., Miskolc

További információk a helyszínről

A Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. 2001 novemberében alakult Miskolcon, és mára nem csupán a cégcsoporton belül, hanem a régióban is meghatározó tényezővé vált, világszerte a Bosch legnagyobb kéziszerszámgyára lett.

A 3700 munkavállalót foglalkoztató cég elektromos kéziszerszámok, kertigépek, valamint az ezekhez tartozó akkumulátorok, illetve famegmunkáló professzionális elektromos szerszámok összeszerelésével, eBike-akkumulátorok fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

Az elektromoskéziszerszám-üzletág olyan rendszerek vezető szállítója, amelyek megkönnyítik a kisipar, a háztartások és a kertészkedők, valamint az ipari felhasználók munkáját.

A miskolci kéziszerszámgyár a nemzetközi Bosch szabványok szerint is kiemelkedő technológiai infrastruktúra, a speciális szaktudás és a magas gyártási volumen alapján a Bosch csoport elektromoskéziszerszám-üzletágának európai akkumulátorgyártási kompetenciaközpontja lett. 2016-tól a gyárban nem csupán elektromos kéziszerszámokhoz, hanem elektromos meghajtású kerékpárokhoz (eBike) is készülnek akkumulátorok.

Ugyanettől az évtől kezdve a cég gyártási profilja a Regionális Szolgáltató Központ két fő tevékenységével bővült. Egyrészt a Miskolcon, valamint más telephelyeken gyártott termékek szortírozásával, készre csomagolásával és kiszállításával foglalkozik vevői igények alapján, másrészt akkumulátorok és csomagolóanyagok globális és európai beszállítóktól történő beszerzését és tárolását látja el. 2015 második felétől, a magyarországi Bosch vállalatok közül elsőként a kéziszerszámgyárban indult el az Ipar 4.0 gyártás.

Ezt a fejlesztési törekvést két évvel később „Ipar 4.0 Szakmai Különdíjjal” jutalmazták. Ugyanebben az évben az „Év Gyára 2017” kitüntetéssel díjazták a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft.-t a 10 milliárd forint feletti árbevétellel bíró cégek összetett versenyében. 2018-ban készült el a gyár százmilliomodik terméke, egy kétsebességes akkumulátoros fúró-csavarozó, amely az előfejlesztéstől a koncepció megtervezésén át egészen a legyártásáig a Miskolcon dolgozó szakemberek munkájának eredménye. 2019-ben a miskolci Bosch gyárak (Robert Bosch Power Tool Kft. és Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.) közösen nyerték el az „Üzleti élet a sokszínűségért” díjat. Ugyanebben az évben a miskolci kéziszerszámgyárat a BPS Award rendezvényen Németországban a világ összes Bosch gyára közül az első háromba választották „Best Value stream BBE, BBI, BBG” (Legjobb Értékáram BBE, BBI, BBG) kategóriában. Szintén a 2019-es évben jutalmazták a céget a „Családbarát Hely tanúsító védjegy” Bronz fokozatával Munkahely kategóriában. 2020 második felére elkészült a második gyártócsarnok. A hivatalos átadója a pandémia miatt 2021 nyarán került megrendezésre. Ezzel a beruházással az eddiginél nagyobb területen folytatódik a termelés, bővült a telephely gyártási kapacitása és hatékonysága.

Az új gyártócsarnokba a telephelyen már eddig is végzett tevékenységek egy része költözött át, az új helyszínen a korábbinál fejlettebb technológiával gyártják az elektromos kéziszerszámokat és az eBike akkumulátorokat.

A magas szintű szakmai munkaerő utánpótlásának biztosítása érdekében a miskolci telephelyen működő két Bosch gyár – a Robert Bosch Power Tool Kft. és a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. – összefogásával megvalósult duális képzés a régió egyik legnagyobb ilyen jellegű oktatási programjának számít. A magas színvonalú képzés keretén belül jelenleg több mint 70 tanulót foglalkoztatnak, akik az elméleti ismeretek elsajátítása mellett a Bosch helyi gyáregységeiben gyakorlati órákon is részt vehetnek.

A széles körű szakmai kompetenciával rendelkező Bosch munkahelyteremtő ereje, az észak-magyarországi régió iránti elkötelezettsége és hosszú távú, stratégiai gondolkodása abban is megmutatkozik, hogy nemcsak a térség egyik fő foglalkoztatója, de mára számos kis- és középvállalkozást emelt stratégiai partnerévé is. A Robert Bosch Power Tool Kft. 2024 végéig két, összesen csaknem 70 milliárd forint értékű beruházást valósít meg.

A vállalat a folyamatosan növekvő raktározási és elosztási igények miatt több mint 54 milliárd forintból logisztikai és disztribúciós központot hoz létre Miskolcon, emellett pedig több mint 15,7 milliárd forintot fordít gyártási kapacitásának bővítésére.

Dokumentumok:

Energiamegtakarítási riport 2017 - Robert Bosch Power Tool Kft.

Energiamegtakarítási riport 2018 - Robert Bosch Power Tool Kft.

Energiamegtakarítási riport 2019 - Robert Bosch Power Tool Kft.

Energiamegtakarítási riport 2020 - Robert Bosch Power Tool Kft.

Nemzetközi üzleti utazások – munkavégzési feltételek

Energiamegtakarítási riport 2021 - Robert Bosch Power Tool Kft.

ISO 14001:2015 tanúsítvány - Robert Bosch Power Tools Kft.

ISO 45001:2018 tanúsítvány - Robert Bosch Power Tools Kft.

HSE Politika - Robert Bosch Power Tool Kft.

ADR tanácsadó bizonyítvány

ADR tanácsadó