Ugrás a fő tartalomra
A Bosch Magyarországon
Fenntarthatóság, értékek és megfelelőség

Felelősségünk

A Bosch Group számára a fenntarthatóság a vállalat hosszú távú sikerének biztosítását, ugyanakkor a természetes környezet következő generációk számára történő megőrzését is jelenti. Célunk, hogy a megújuló energiát megfizethetőbbé és még biztonságosabbá, tisztábbá, gazdaságosabbá tegyük, valamint hogy egész portfóliónkra kiterjedően környezetbarát termékeket fejlesszünk ki.

Sikertörténeteink történelmet írnak

Ragadd meg a lehetőséget és fejlődj velünk. Szakmai fejlődési lehetőséget és izgalmas feladatokat kínálunk dinamikus munkakörnyezetben.

Jövő- és nyereségorientáltság

Nyereségorientáltan cselekszünk, így biztosítjuk a jövőnket, és megteremtjük a vállalat és a Robert Bosch Alapítvány közhasznú programjainak alapját.

Felelősségvállalás és fenntarthatóság

A társadalom és a környezet érdekében körültekintő és felelősségteljes módon cselekszünk.

Kezdeményezés és következetesség

Saját kezdeményezésre, vállalkozói felelősséggel cselekszünk, és következetesen követjük céljainkat.

Nyitottság és bizalom

Időben és nyíltan kommunikálunk a fontos vállalati témákról, így teremtve meg a bizalmon alapuló együttműködés alapját.

Tisztesség

A vállalaton belüli és az üzleti partnerekkel folytatott együttműködés során sikerünk előfeltételének tekintjük a tisztességet.

Megbízhatóság, hitelesség, legalitás

Csak teljesíthető dolgokat vállalunk, a megállapodásokat kötelező érvényűnek tekintjük, továbbá valamennyi üzleti tevékenységünk során tiszteletben tartjuk és figyelembe vesszük a törvényi előírásokat.

Sokféleség

Értékeljük és támogatjuk a sokféleséget, mint gazdagító tényezőt és sikerünk forrását.

Robert Bosch portréja

Hosszú távon a becsületes és tisztességes üzletpolitika éri meg legjobban.

Robert Bosch, 1921
A „We are Bosch” logó a Bosch telephelyén a kínai Yakeshiben.

We are Bosch

Víziónkban kifejtjük, hogy mi visz minket előre, mi a közös bennünk, és miért küzdünk. Nyomot akarunk hagyni a világban – amit egy egyedülálló, kiváló csapattal érünk el. Légyen részese Ön is!

Megfelelőség

Az előírásoknak való megfelelés a Bosch vállalati értékeinek szerves részét képezi.

Globálisan érvényes etikai kódexünk célja dolgozóink és vállalatunk, valamint ügyfeleink és partnereink védelme.

Ahogyan a „We are Bosch” című küldetésnyilatkozatunkban is olvasható, „csak azt ígérjük meg, amit teljesíteni is tudunk, a megállapodásainkat kötelező érvényűnek ismerjük el, és minden tranzakciónkat a törvényesség jegyében bonyolítjuk”. Ezen alapelv fontosságát aláhúzandó, a jogi és etikai követelményekkel összefüggő állásfoglalásunkat a globálisan érvényes etikai kódexünkben foglaltuk össze. Az Üzleti Etikai Kódex fekteti le üzletpolitikánk fő irányvonalait.

A Bosch globális megfelelőségi rendszerrel rendelkezik, amelyet a közvetlenül a vezetőség alá rendelt megfelelőségi főtisztviselő vezet. Felállítottunk egy vállalati megfelelőségi részleget is, valamint minden részlegen és régióban megfelelőségi tisztviselőket jelöltünk ki.

A megelőző és ellenőrző intézkedések, ide értve a kettős ellenőrzés elvét, a kényes területeken a munkaerő rotációját, valamint a rendszeres ellenőrzéseket is, mind arra szolgálnak, hogy támogassák értékeken alapuló megfelelőségi rendszerünket. Munkatársaink részére kötelező megfelelőségi képzést szervezünk. Ezenkívül „megfelelőségi párbeszédet” is kialakítottunk, amelynek keretében vezetőink, munkatársaink és megfelelőségi tisztviselőink a megfelelőséggel kapcsolatos témákat és tapasztalatokat vitatják meg.

Stefan Hartung

A megfelelőségi rendszer magába foglal egy jelentési forródrótot is, amelyen dolgozóink, üzleti partnereink és külső partnerek is jelenthetik az általuk tapasztalt rendellenességeket. A felelős és törvényes magatartás nem áll meg a vállalat kerítésénél. Ezt szem előtt tartva hoztuk létre a beszállítói etikai kódexet, amely a Boschsal történő együttműködés alapelveit és követelményeit fekteti le. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy beszállítóink megfelelnek-e ezen alapelveknek. Környezetünk változásait követendő, megfelelőségi rendszerünket folyamatosan felülvizsgáljuk, és átvesszük az új törvényi és technikai követelményeket.

Letöltések

Üzleti etikai kódex

Üzleti etikai kódex

Beszállítói etikai kódex

Beszállítói etikai kódex

Gyakori kérdések

A megfelelőség a törvényi és a vállalati szabályozások betartását jelenti. Más szóval a Bosch csoport és dolgozói valamennyi üzleti tevékenységének összhangban kell lennie valamennyi törvényi követelménnyel, az Üzleti Etikai Kódexszel (lásd a mellékletet), és minden vonatkozó irányelvvel és központi útmutatással, amely valamilyen módon kapcsolódik ehhez a témához („megfelelőségi követelmény”).

A megfelelőségi téma valamennyi dolgozóra vonatkozik, mivel mindenki érintett – közvetetten vagy közvetlenül – a szabályok megszegésében: a törvényszegés egyrészt bűnvádi eljárást is vonhat maga után az eset súlyosságától függően. Másrészt a megfelelőségi elv megszegése sérti a vállalatot mind anyagi vonatkozásban, mind a Bosch csoport közmegítélése vonatkozásában. Ennek eredménye a vállalat üzleti hatékonyságának romlása, ezzel összefüggésben a vállalat profitjának csökkenése. A megfelelőség vonatkozik a Bosch és harmadik felek közötti üzleti kapcsolatokra: a Bosch nem kíván belekeveredni olyan esetekbe, amikor más felek sértik meg a megfelelőségi követelményeket.

A megfelelőségi alapelv megszegésének jelentése minden dolgozó kötelessége. Ily módon segíthetünk az alapelv megszegésével járó következmények enyhítésében, valamint abban, hogy hasonló szabályszegések ne ismétlődhessenek meg. Ez üzleti és külső partnereinkre egyaránt vonatkozik.

• Bármely dolgozó, beleértve a belső munkatársakat és a PhD hallgatókat is

• A külső alkalmazásban álló személyek, mint például az alvállalkozói jogviszonyban álló dolgozók vagy a külső szolgáltatóknak dolgozó munkavállalók

• Bármely üzletfél, például beszállítók, vásárlók vagy vegyesvállalati partnerek

• Bármely harmadik fél

Különösen fontos, hogy olyan eseteket jelentsenek, amelyek vélhetően bűncselekményre – például lopásra, csalásra vagy megvesztegetésre – utalnak, vagy amelyek a törvényi vagy a vállalati belső szabályozások rendszeres megsértését foglalják magukban, amilyen például a minőségi/biztonsági sztenderdeknek vagy „A társadalmi felelősségvállalás alapelveinek” szándékos és hosszan tartó megsértése.

Igen. A megfelelőségi tisztségviselők felelősek a kivizsgálások lefolytatásáért, valamint a bíróság által elfogadott bizonyítékok megszerzéséért és a szükséges eljárások megindításáért. A szakrészlegek olyan szakértőinek támogatását élvezik, akik rendelkeznek a szükséges képzésekkel és jogkörrel.

A lehetséges szabályszegést a legjobb tudásuk szerint, jóhiszeműen eljáró bejelentőknek nem kell attól félniük, hogy a vállalatnál emiatt hátrányos helyzetbe kerülnek.

Igen, a jelentéseket anonim módon is fogadjuk a Bosch megfelelőségi forródrótján. Lehetőség van arra, hogy létrehozzunk egy biztonságos postafiókot a forródróton belül, hogy azon keresztül anonim módon lehessen a megfelelőségi tisztviselővel kommunikálni.

A megfelelőségi tisztviselő felelős a bejelentett szabályszegések kivizsgálásának elindításáért, valamint az ügy megoldásáért (ha szükséges, a Bosch szakrészlegeinek vagy külső szakértők segítségével).

Minden, a potenciális szabályszegés bejelentését, valamint ezután foganatosított lépést a megfelelőségi tisztviselőnek dokumentálnia kell. Az érdeleltek jogos érdekeinek figyelembe vételével a jelentő személy rákérdezhet a kivizsgálás állapotára. Ha a kivizsgálást megszüntették, mert nem találtak szabálysértést, az érdekelteket ennek megfelelően értesítik, amennyiben őket a kivizsgálás során megjegyzések megtételére kérték, vagy ha ezt saját maguk kérték.

Bármely, potenciális szabályszegéssel kapcsolatos jelentés normál esetben a személyes adatok megadását is megkívánja. Ezért az ilyen jelentések fogadása és feldolgozása során kötelező a jelentőt adatvédelmi jogairól tájékoztatni, és hozzájárulását kell kérni személyes adatainak a szabálysértés kivizsgálása során történő felhasználásához. Névtelenül benyújtott jelentésekre ez nem vonatkozik.

Lépjen kapcsolatba a Boschsal!

Örömmel várjuk megkeresését.

Telefon

Küldjön nekünk üzenetet

Cseteljen velünk!

Üdvözljük! Ha bármilyen kérdése vagy javaslata van, lépjen kapcsolatba velünk. Ügyfélszolgálatunk rendelkezésére áll 8:00 és 17 óra között, munkanapokon.