Ugrás a fő tartalomra
A Bosch Magyarországon
Közösségek

Cselekedjünk felelős emberként

ROBERT BOSCH, 1920

Soha ne felejtsd el emberségedet, és tartsd tiszteletben az emberi méltóságot, amikor másokkal bánsz.

ROBERT BOSCH, 1920

Felelősségvállalás – a vállalat határain túl

A Bosch felelős munkatársaiként saját üzleti tevékenységünkön túl is aktívan kivesszük a részünket a társadalom építéséből. Tevékenységünkben különbséget teszünk a vállalati jótékonykodás, a tudatos vállalati felelősségvállalás, a lobbitevékenység és a tevékenységünkben érintett felekkel való párbeszéd között. A Bosch 2022-től kezdve újragondolta vállalati jótékonykodással és tudatos felelősségvállalásával kapcsolatos tevékenységeit, hogy még hatékonyabban és célorientáltan segítse korunk legégetőbb kihívásainak megoldását. A jövőben az alábbi területeket érintő projektekre összpontosítjuk adományozási tevékenységünket.

Fenntartható életvitel:

a klímaváltozással szembeni fellépést a mindennapokban ösztönző, civil projektek

Csúcstechnológia és oktatás:

a társadalmilag hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok készségeinek fejlesztésével, a technológiai változásra felkészítő projektek

Társadalmi kohézió:

a demokráciát és a toleranciát erősítő projektek, különösen azokon a telephelyeken, ahol a Bosch jelen van

27,6 millió euró

2021-ben a Bosch csoport 27,6 millió eurót adományozott világszerte jótékony célokra.

Globális kötelezettségvállalás

A Bosch regionális vállalatai több országban is létrehoztak olyan saját intézményt, amely az adományok szétosztásával foglalkoznak. Ezek országos lefedettségű nonprofit szervezetek. Részletesebben a következő intézményekről van szó:

Robert Bosch Stiftung

Robert Bosch Stiftung

A Robert Bosch Stiftung GmbH Európa egyik legnagyobb, magánvállalathoz kötődő alapítványa. A Robert Bosch GmbH részvényeinek mintegy 94 százaléka az alapítvány tulajdonában áll, és tevékenységét a részvények osztalékából fedezi. 1964-es megalapítása óta a Robert Bosch Stiftung (Robert Bosch Alapítvány) több mint kétmilliárd eurót fektetett jótékonysági munkába.

Az egészségügy, az oktatás és a globális ügyek területein tevékenykedő alapítvány jótékonysági munkáján keresztül járul hozzá a társadalmi kihívások élhető megoldásainak kidolgozásához. Ezért az alapítvány saját projekteket valósít meg, partneri megállapodásokat köt, és támogatja harmadik felek kezdeményezéseit.

A globális kérdések támogatási területe a béke, az egyenlőtlenség, a klímaváltozás, a demokrácia, a migráció és a bevándorló társadalom témakörei köré szerveződik. Az oktatásban az egyéni és szervezeti tanulás áll a középpontban, míg az egészségügy támogatásával az alapítvány elkötelezett egy legfőképp emberközpontú, fenntartható egészségügyi rendszer biztosításában.

A Robert Bosch Stiftung elkötelezett amellett, hogy megőrizze alapítója, Robert Bosch értékeit és példáját, és a kornak megfelelően folytassa jótékonysági munkáját. Az alapítvány több mint 50 éves tapasztalattal, valamint szakértőkből álló átfogó globális hálózattal rendelkezik. A Robert Bosch Akadémiával (Robert Bosch Academy-vel) együtt a döntéshozók és véleményvezérek közötti, interdiszciplináris eszmecserét támogatja. Az alapítvány a magas színvonalú, gyakorlat-orientált agytrösztök munkáját is támogatja.

Politikai lobbitevékenység és a Bosch tevékenységében érdekelt felekkel folytatott párbeszéd

Célunk, hogy a számunkra fontos területeken előmozdítsuk a technológiai és a társadalmi megoldásokat, mindezt a technikai megvalósítás és a társadalmi hatások figyelembevételével. Emellett szeretnénk tiszteletben tartani a vállalatunk tevékenységében érdekelt, összes fél igényeinek teljes spektrumát. Elkötelezettek vagyunk a politikai semlegesség mellett, és minden releváns politikai párttal igyekszünk párbeszédre lépni.

Politikai lobbitevékenységek

Politikai lobbitevékenységünk célja, hogy termékeinket, telephelyeinket vagy üzleti tevékenységeinket általánosságban érintő közpolitikai és kezdeményezésekkel kapcsolatos vitákat és fejleményeket korai szakaszukban azonosítsuk. A Bosch csoport főszabályként olyan politikai keretfeltételeket támogat, amelyek ösztönzik az innovációt és amelyek a társadalommal szemben álló kihívásokra igyekeznek megoldást találni.

Főbb prioritások

Politikai lobbitevékenységünk fókuszterületeit minden évben az igazgatóság határozza meg. Tevékenységünk jelenleg elsősorban a protekcionizmus globális trendjének ellensúlyozására irányul. Uniós szinten a klímapolitikára és az Európai Unió adatstratégiájára összpontosítunk. Emellett támogatjuk a fenntartható ellátási láncok kialakítását.

Aktív párbeszéd a tevékenységünkben érdekelt felekkel

Témaspecifikus rendezvények segítségével párbeszédet folytatunk döntéshozókkal, civil szervezetekkel, a társadalom érdeklődő tagjaival. 2019-ben elindítottuk új, a tevékenységünkben érdekelt feleket megszólító párbeszédsorozatunkat, amely azóta a véleménycsere, az átláthatóság és a közös megoldáskeresés bevett formájává vált.

Megosztás: