Ugrás a fő tartalomra
A Bosch Magyarországon
Környezet

Környezetvédelem a teljes értékláncban

TORSTEN KALLWEIT, A FENNTARTHATÓSÁG, KÖRNYEZET, EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG (EHS) ÜZLETÁGAK VEZETŐJE

A klímavédelem érdekében a víztakarékosság és egy megbízható körforgásos gazdaság felállításának stratégiáját követjük.

TORSTEN KALLWEIT, A FENNTARTHATÓSÁG, KÖRNYEZET, EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG (EHS) ÜZLETÁGAK VEZETŐJE

A Bosch úttörő a klímavédelemben

A klímaváltozás megállítása az egész társadalom feladata.

2020 óta a Bosch csoport világszerte több mint 400 telephelye klímasemleges (közvetlen (Scope 1) és közvetett kibocsátás (Scope 2)). Jelenleg optimalizáljuk intézkedéseinket, és egyúttal arra törekszünk, hogy az éghajlatra gyakorolt hatást még tovább csökkentsük. Emellett klímavédelmi tevékenységeink körét is szélesítjük, hogy a Bosch a közvetlen hatáskörébe tartozó területeken túl is csökkenteni tudja a károsanyag-kibocsátást – például a beszállítóknál, a logisztikában vagy amikor termékeinket használják, vagyis egyéb közvetett kibocsátás (Scope 3) esetén. Célunk, hogy 2030-ra a beszállító oldali és az értékesítés oldali kibocsátásokat abszolút értékben 15 százalékkal csökkentsük. 2021-ben különböző részlegeinkkel a termék használati fázisainak megfelelő, specifikus szén-dioxid-csökkentési célkitűzésekben állapodtunk meg. Amikor a beszállítóinkkal való szerződéskötésről döntünk, minden esetben figyelembe vesszük klímavédelmi törekvéseinket is.

A Bosch úttörő a klímavédelemben
A Bosch klímacéljai

A klímasemlegesség négy eszköze

A klímasemlegesség eléréséhez négy eszközt határoztunk meg: a megújuló energiaforrásokból származó energiával javítjuk az energiahatékonyságot, növeljük a zöld energia vásárlásának arányát, és – utolsó mentsvárként – az elkerülhetetlen szén-dioxid-kibocsátást szén-dioxid-kreditek vásárlásával egyenlítjük ki. Számunkra kezdettől fogva nagyon fontos volt, hogy már 2020-ra elérjük a klímasemlegességet, és amilyen gyorsan csak lehet, csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat. Célunk, hogy 2030-ig optimalizáljuk a fentebb meghatározott eszközöket, és ezzel jelentősen hozzájáruljunk az éghajlatváltozással szembeni fellépéshez. A terv, hogy csökkentsük a szén-dioxid-kreditek vásárlásával történő szén-dioxid-kompenzációt és a zöldenergia-beszerzést, miközben tovább növeljük az energiahatékonyságot és a tiszta energia arányát.

Éghajlatváltozással szembeni fellépés a teljes értékláncban

Célunk, hogy az éghajlatváltozás ellen a közvetlen hatáskörünkbe tartozó területeken (közvetlen és közvetett kibocsátás – Scope 1 és Scope 2) is fellépjünk, és ahol lehetséges, rendszerszinten csökkentsük a beszállító oldali és értékesítés oldali kibocsátásokat (egyéb közvetett kibocsátás – Scope 3). Ezeket a kibocsátásokat a 2018-as referenciaévhez képest 2030-ra 15 százalékkal tervezzük csökkenteni. Ezt, valamint az 1. és 2. hatókörre vonatkozó célkitűzéseket a Science Based Targets (SBTi) kezdeményezés is megerősítette. Így a Boschnak sikerült a teljes értékláncban tudományos eredményeken alapuló klímacélokkal szélesítenie hatókörét – a beszerzéstől kezdve egészen a termékek felhasználási szakaszáig. A Bosch értéklánc beszállító oldali kibocsátásai elsősorban a beszerzett árukat, szolgáltatásokat és a logisztikát érintik. Az értékesítés oldali kibocsátások pedig többnyire a termékek használatából adódnak.

Beszerzett áruk és szolgáltatások

Az áruk és szolgáltatások beszerzéséből származó szén-dioxid-kibocsátások csökkentésére intenzív párbeszédet folytatunk beszállítóinkkal. 2020-ban azonosítottuk a legnagyobb beszerzési volumennel és legnagyobb szén-dioxid-kibocsátással rendelkező beszállítói csoportokat. 2021-ban mintegy ezer beszállítóval közvetlenül léptünk kapcsolatba azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásukról valós adatokat szerezhessünk. Ehhez a saját lekérdezési módszereink mellett a Carbon Disclosure Project (CDP) platformját használtuk. Ennek köszönhetően a beszerzési volumenünk mintegy negyedét adó beszállítóink szén-dioxid-kibocsátásának és az ehhez kapcsolódó tevékenységek számszerűsítésében, ezek nyilvántartásában átláthatóságot értünk el.

Logisztika

A logisztika területén a közlekedésre összpontosítunk. Amellett, hogy csökkentjük a légi szállítást és összevonjuk a rakományokat, a tulajdonlás teljes költségének (TCO) következetes alkalmazására is koncentrálunk, amelyik az olyan kulcsfontosságú költségelemeket is figyelembe veszi, mint a szállítási költségek vagy a vámtarifák. A vállalatunk telephelyeihez való potenciális közelség fontos kiválasztási kritérium. Ezzel optimalizálni tudjuk a szállítások számát, a kapacitások kihasználtságát és a lehető legalacsonyabban tarthatjuk a szén-dioxid-kibocsátásokat.

Termékhasználat

A Bosch a termékeit energiahatékonyságra tervezte, így használatuk során segítenek enyhíteni a klímaváltozás hatásait. 2020-ban a használati szakasz szén-dioxid-kibocsátásának további csökkentésében is sikerült további lehetőségeket feltárni. Ezeket a lehetőségeket három eszköz köré lehet csoportosítani, amelyeket a különböző részlegeken különféle módokon tudunk befolyásolni: ezek az energiahatékonyság növelését, a termékportfólió kialakítását, és az energiaszektor átalakulásának kiaknázását jelentik.

Gyakran ismételt kérdések és válaszok a Bosch klímavédelmi törekvéseivel kapcsolatban

A Bosch az első világszinten működő vállalat, amelyik 2020-ban elérte a klímasemlegességet. Ezt egy független könyvvizsgáló cég hivatalosan is megerősítette. A karbonsemlegesség érdekében kidolgozott programunk mind természetében, mind hatáskörében példátlan. Azokat a törekvéseket helyezzük előtérbe, amelyek javítják üzemeink és épületeink energiahatékonyságát, ez pedig lehetővé teszi számunkra, hogy csökkentsük az energiafelhasználást és az erőforrásokat hosszútávon is megőrizhessük. A Bosch az új tiszta energia terén is növeli a beruházásokat. A házon belüli megújuló-energiatermelés mellett azzal, hogy az l új, megújuló energiaforrásokra épülő erőművek építését tervező befektetőkkel hosszú távú beszerzési megállapodásokat ír alá. Mi ezzel igyekszünk hozzájárulni a fenntartható energiaátmenethez. 2030-ra jelentősen növeljük a megújuló energiaforrásokra építő erőművekből nyert energia arányát.

A karbonsemlegesség a gyártási, az adminisztratív és a kutatási létesítményeinket fedi le. Minden olyan szén-dioxid-kibocsátást figyelembe veszünk, amely fosszilis tüzelőanyagok, például benzin, gázolaj, fűtőolaj, földgáz és szén égetésekor keletkezik, valamint minden olyan ipari gázt, amelyet a vállalat a folyamataihoz, például a hegesztéshez használ (közvetlen kibocsátás – Scope 1). Ezentúl beleveszi az elektromos áram, a távfűtés és a gőz formájában fogyasztott energiának betudható, közvetett szén-dioxid-kibocsátást is (közvetett kibocsátás – Scope 2).

Három tevékenységet azonosítottunk, amelyek messze a legtöbb Scope 3 kibocsátást eredményezik: ezek az áruk és a szolgáltatások vásárlása, a logisztika, valamint az eladott termékek használata. Az egyes részlegek már kidolgozták saját menetrendjüket arra vonatkozóan, hogyan segíthetnek ezekben a kategóriákban a célkitűzéseket elérni. A termékhasználat során, amely az egyéb közvetett kibocsátások mintegy 90 százalékáért felel, a mobilitási megoldásokra, a termotechnikára, a hajtás- és vezérléstechnikára, valamint a BSH Hausgeräte GmbH üzletágakra koncentrálunk, ezek szinte mindent lefednek. Megközelítésünk itt is azt jelenti, hogy ott avatkozzunk be, ahol a leginkább hozzá tudunk járulni az emberek és a környezet védelméhez.

„Törekvéseinkben olyan területekre összpontosítunk, ahol különösen szűkös a vízkészlet – és olyan specifikus megoldásokat használunk, amely által a lehető legtöbbet nyerhetünk.”
Andreas Siegle, a Bosch vízszakértője

Lelkiismeretes vízhasználat

A lelkiismeretes vízhasználat világszerte a Bosch egyik fő prioritása. Évek óta ebben is világos stratégiát követünk, hogy ellensúlyozzuk a vízkészletek szűkösségét.

Lelkiismeretes vízhasználat
A WWF vízkockázat kalkulátor eredményei: 56 Bosch telephely vízhiányos régiókban található.

2018-ban vállalatunk telephelyeit a WWF vízkockázat kalkulátorának segítségével elemeztük. Az eredmények alapján tisztában vagyunk azzal, hogy telephelyeink közül 56 olyan területen fekszik, ahol a legsúlyosabb vagy súlyos a vízhiány. Ezeken a telephelyeken arra összpontosítunk, hogy abszolút vízkinyerésünket 2025-re 25 százalékkal csökkentsük. Így gyorsan jelentős javulást érhetünk el azokban a térségekben, ahol a víz különösen értékes erőforrás. Ezeknek az intézkedéseknek a támogatására éves költségvetésünkben 2025-ig 10 millió eurót különítettünk el.

A Bosch a vízkészlet-hiányos térségekben 2017 óta 21,5 százalékkal csökkentette a vízkinyerést. A 2019-ben indított, több mint 200 projekt évente akár 500 000 köbméter vizet is megtakaríthat.

500 000 köbméter vizet is megtakaríthat
Vízkezelő rendszer a Wuxi telephelyen, Kínában

A víztakarékosság három kiindulópontja

A Boschnak a hűtőrendszerekhez, a szaniterhelyiségekben, valamint a műszaki folyamatokhoz van szüksége vízre. A szűkös vízkészlettel rendelkező térségekben, ahol csak lehet, már most újrahasznosított vizet használunk úgy, hogy egy ciklusban többször is felhasználjuk ugyanazt a vízkészletet. Ezt a megközelítést ki fogjuk szélesíteni. Emellett a folyamatok javítására és az esővíz használatára összpontosítunk, hogy tovább csökkentsük telephelyeinken a víz kinyerését.

A folyamatok optimalizálása a vízigény csökkentésére

A körforgás javítása a felhasznált víz újrafelhasználására

Friss víz helyett esővíz használata

Megosztás: