Ugrás a fő tartalomra
A Bosch Magyarországon
Fenntartható ellátási láncok

Fenntarthatóság az ellátási láncokban – világszerte

DR. ARNE FLEMMING, ELLÁTÁSILÁNC-MENEDZSMENT VEZETŐ

A Boschnál a beszerzés és a logisztika olyan rugalmas és fenntartható ellátási láncok kialakításán dolgozik kéz a kézben, amelyek hozzájárulnak a kiváló termékminőséghez, a klímavédelmi törekvésekhez és a társadalmi elvárásokhoz.

DR. ARNE FLEMMING, ELLÁTÁSILÁNC-MENEDZSMENT VEZETŐ

Az ellátási láncok felelős tervezése

Üzleti partnereinkkel célunk, hogy közösen találjunk választ korunk globális társadalmi és környezeti kihívásaira. A középpontban a fenntarthatóság valamennyi érdekelt fél által elfogadott, közös értelmezése áll, ahogyan azt a „Bosch társadalmi felelősségvállalásának alapelvei” és az Egyesült Nemzetek Globális Megállapodása tíz alapelve is rögzíti. Ennek alapján elvárjuk, hogy beszállítóink betartsák a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) alapelveiben meghatározott általánosan alkalmazandó munkaügyi előírásokat. Ide tartozik többek között a kényszer- és gyermekmunka tiltása, a diszkrimináció minden formájától való tartózkodás, a munkahelyi biztonság és egészségvédelem biztosítása, a tisztességes munkakörülmények megteremtése és az egyesülési szabadság biztosítása. Azt is elvárjuk beszállítóinktól, hogy óvják a környezetet és kíméljék az erőforrásokat – és követelményeinket saját beszállítóik felé is közvetítsék. A fenntarthatósági szempontokat az ellátásilánc-menedzsment egy három szakaszból álló folyamaton keresztül veszi figyelembe.

Követelmények

Követelményeinket az Általános beszerzési feltételeinkben, a Beszállítói etikai Kódexben és a beszállítóinkkal kötött szerződéseink vonatkozó részeiben tesszük közé.

 

A további részletekről üzleti partnereink itt olvashatnak.

Értékelés

A követelményeknek való megfelelés mérésére szisztematikus módszereket alkalmazunk. Ebben a tekintetben kiemelt jelentőséggel bírnak a CSR vizsgálatok.

Továbbfejlesztés

Beszállítóink fenntarthatósági teljesítményének továbbfejlesztésével hatékony és fenntartható változásokat kívánunk elérni.

 

A kiemelkedő teljesítményeket rendszeresen elismerjük a Bosch Globális Beszállítói Díjjal.

Az emberi jogok következetes tiszteletben tartása – világszerte és minden ellátási láncban

Ellátási láncaink fenntartható kialakítása során az éghajlatváltozás és a környezetvédelem mellett a társadalmi szempontokra is nagy hangsúlyt fektetünk. Legfontosabb prioritásunk az emberi jogok tiszteletben tartása.

Kockázatcsökkentési folyamat
Kockázatcsökkentési folyamat

Tekintettel arra, hogy a nyersanyag-kitermelés környezeti és társadalmi szempontból különösen magas kockázatokkal jár, ezt kiemelkedően fontos területnek tartjuk. Az általunk használt termékek és félkész termékek a vizsgálatok szerint különösen kockázatos alapanyagokat tartalmaznak. A beszerzésből eredő kockázatok csökkentésére ezért egy vállalaton átívelő koncepciót dolgoztunk ki. A következő három évben kockázatcsökkentő programokat vezetünk be, amelyeket lépésről lépésre az adott nyersanyagokra vonatkozóan hajtunk végre. Az első lépéseket már megtettük.

Még 2019-ben elkészítettük a konfliktusok által érintett és nagy kockázatot jelentő térségekből származó ásványok felelős kereskedelméről szóló irányelvet, amely leírja, hogyan kezeljük a magas kockázatú ásványokat, úgymint a kassziteritet (ónhoz használt), a koltánt (tantálhoz használt), a volfrámot és az aranyat. 2021 óta ez mind a Bosch beszerzési feltételeiben, mind a minőségről és a vállalati társadalmi felelősségvállalásról szóló megállapodásban rögzített, így beszállítóink számára szerződéses kötelezettség. Ezenkívül a Bosch 2014 óta részt vesz a konfliktusok által érintett nyersanyagok jelentésére vonatkozó programban. 2021-ben a Responsible Minerals kezdeményezés (RMI) szerint elkészítette első szemléltető kobaltjelentését. A Bosch emellett aktív szerepet vállal a Német Szövetségi Munkaügyi és Szociális Minisztérium „Autóipari párbeszéd: Az emberi jogok tiszteletben tartása az ellátási és értékláncok mentén” elnevezésű programjában. Ezen túlmenően más országspecifikus követelményeknek is eleget teszünk, például az Egyesült Királyságban a Modern Slavery Act nevű törvénynek és a francia "Loi de Vigilance" nevű jelentésnek, amely azt hivatott biztosítani, hogy a vállalatok megfeleljenek az emberi jogi átvilágításnak.

Responsible Minerals

Megosztás: